064 120 39 86069 1 691 027064 38 104 78

Rasadnik Lipa

Saveti

Kako posaditi četinare?

Četinari se u principu mogu saditi tokom celog perioda mirovanja vegetacije,što znači od kasne jeseni do ranog proleća, jedini uslov je da zemlja ne bude smrznuta,i temperatura bude iznad 3*C . Dok kontejnerske biljke,bukvalno možete saditi tokom cele godine. Moje lično mišljenje je da i odrasle četinare možete saditi preko cele godine,ali samo uz stalnu negu,đubrenje i polivanje,ali uglavnom preporučujemo jesenju i prolećnu sadnju.
Prvo što treba uraditi je pripremiti sadne jame,na taj način smanjujete vreme koje biljka provede van zemlje. Naravno, pitaćete se, kako ja da znam koliki će busen biti, pitanje je na svom mestu. U tom slučaju kopate jamu oko 30-35cm prečnika,i otprilike isto toliko u dubinu. Prvo jamu je najbolje kopati u kružnom obliku,drugo, gornji sloj zemlje treba odvojiti, jer je on pun hranljivih materija, a iz njega odstraniti korov, šut i druge odpatke. Kao treće, dno jame je obavezno prekopati a, zemlju usitniti.
U ovako pripremljenu jamu na dnu sipajte đubrivo, pregoreli stajnjak, humus. Ukoliko koristite stajnjak, obavezno ga prekrijte slojem zemlje, jer bi stajnjak u dodiru sa žilama jako oštetio iste. Stajnjak prekrivate gornjim, hranljivim slojem zemlje koju ste na početku odvojili. Sada, pripremite biljku za sađenje, porežite žile koje štrče, oštećene grane i ne bi bilo loše, ukoliko je busen prosuv, potopiti ceo busen biljke u vodu da se natopi izvesno vreme, rezanje žila i oštećenih grana treba izvršiti nekim oštrim alatom. Kod natapanja treba voditi računa da busen ne počne da se raspada usled dužeg držanja u vodi. Ako sadite po toplijem vremenu ne bi bilo loše politi i samu sadnu jamu, ali nije obavezno. Kada ste sve to odradili, stavljate biljku u sadnu jamu i prekrivate je usitnjenom zemljom, najbolje humusom, pri čemu vodite računa da ne pravite tzv. "vazdušne džepove" ,nego, zemlju oko busena dobro sabijete, najbolje nekim oblim drvetom i dobro utabajte nogama okolo biljke .Na kraju pravite izdignute ivice sadne jame, da bi se voda zadržavala oko korena i obilno polijete. Nakon svega urađenog biljke treba redovno i umereno polevati bar narednih godinu dana, kasnije se biljka zakoreni i zalivanje vise nije potrebno. Ne treba ni preterivati sa polivanjem, jer četinari ne podnose ni previše vode. Ne zaboravite da oko biljke treba redovno okopavati.

Nega i zaštita četinara od fizičkih oštećenja.

Prvo da napomenemo da su tek posađene sadnice sklone vetroizvalama i krivljenju, pa se stoga preduzima mera, "ankerovanje". To se radi tako sto se pobodu 3-4 kočeta oko sadnice, pa se negde na sredini biljke,stablo omota gumom i žicama ili nekim jakim kanapima pričvrsti za kočiće, naravno vodeći računa da se žicom ili kanapom ne oštete bočne grane. Što se tiče udaljenosti kočića od biljke, što veća udaljenost , stabilnost sadnice je veća. Ankerovanje se primenjuje samo kod sadnje velikih, odraslih sadnica.
Druga mera koja se koristi za zaštitu sadnica, odnosi se na zimske uslove. Pri velikim snežnim padavinama bočne grane se pod težinom snega povijaju, pa čak i slome. Da ne bi došlo do toga primenjujemo drugu meru zaštite"omotavanje". To je najbolje uraditi na sledeći način, vežite jedan kraj kanapa ili trake za stablo skroz na dnu biljke, a zatim omotajte biljku spiralno do samog vrha, i na vrhu obavezno zavežite za neku grančicu, da se ne bi odmotalo. Bitno je da se prilikom stezanja kanapa ne pretera, potrebno je da se kanap oko biljke samo malo pritegne, tek toliko da se bočne grane prikupe u celinu. Nakon zime sa prvim prolećnim danima,obavezno skinuti kanap i osloboditi sadnicu.
Treća mera zaštite koja se uglavnom koristi tokom cele godine,jeste "orezivanje". Orezivanjem se kontroliše rast, podspešuje rast novih mladara, održava željeni oblik, odklanjaju oštećenja krošnje itd. Jako je važno da koristite oštar alat kada orezujete sadnicu. Najbolje je orezivati u rano proleće ili kasnu jesen,kada je period mirovanja vegetacije. Ali kod topijarnih (oblikovanih) formi, orezivanje se primenjuje i jednom u letnjim mesecima takozvano"zeleno"orezivanje. Ako dodje do lomljenja grana sa samog stabla, onda je potrebno da mesto loma zaštitite kalem voskom.
Sledeća mera se odnosi na vaše kucne ljubimce, pse,koji će najverovatnije pokušati da obeleže novu ili već postojeću sadnicu, pošto znamo i na koji način oni to rade ,i to, da je pseća mokraća jako štetna za četinare. Jednostavno ogradite sadnicu nekom ogradicom, improvizujte.

Scroll